Schieland_logo.png


merkmeesterloge
Schieland



Loge Schieland
Van Vollenhovenstraat 35
3016 BG Rotterdam

Kaart »










MIR_0016_D10.jpg

de graad van Merkmeester

Een traditionele werkwijze, toegankelijk voor iedere Meester-vrijmetselaar.

Het lidmaatschap staat open voor iedere Meester-vrijmetselaar. Een zekere affiniteit met Engelse traditie is wenselijk. Zo wordt naar Engels gebruik de belofte, afgelegd op het Boek van de Heilige Wet, met de lippen bezegeld. Ook worden er gebeden uitgesproken.


lees de verhalen van broeder Willem  



Historie

Een van de gebruiken in operatieve loges was het verlenen van steenhouwersmerken aan 'vakbekwame' gezellen. Na de modernisering van de vrijmetselarij in 1717 ontwikkelde zich op basis van dit oude gebruik de graad van Merkmeester.

Deze sloot enerzijds aan bij de Gezellengraad en anderzijds vormde hij een verbinding tussen de Meestergraad en de Royal Arch. De graad van Merkmeester werd dan ook aanvankelijk verleend in symbolieke loges en in Royal Arch kapittels. De in 1813 gevormde 'United Grand Lodge of England' bepaalde dat 'pure and ancient masonry' de graden zou omvatten van Leerling, Gezel en Meester inclusief de Royal Arch. In 1856 overwoog men de graad van Merkmeester hierbij te voegen, maar door organisatorische bezwaren ging dit niet. Men besloot tot oprichting van de 'Grand Lodge of Mark Master Masons' om de inmiddels in Engeland ontstane Merkloges te verenigen.

Al voordien, omstreeks 1845, wilde Br. Jacob van Lennep de graad officieel in Nederland invoeren, maar dit viel niet in goede aarde. Pas in 1958 werd de eerste loge van Merkmeesters in Nederland opgericht, waarna er snel meer volgden. Deze loges werkten aanvankelijk onder direct gezag van de Engelse Grand Lodge of Mark Master Masons. In 1972 werd de 'District Grootloge van Merkmeesters voor Nederland' gevestigd, die tot op heden het gezag van de Engelse Grand Lodge vertegenwoordigt.





token_Hamer_en_beitel1.jpg

Het thema van de graad

Vanouds mochten vakbekwame steenhouwers (gezellen) zich een persoonlijk merk kiezen om hun werkstukken te signeren en hun loon te ontvangen. In dit historische gegeven kan worden gezien dat ieder mens zijn 'merk plaatst' op al wat hij in z’n leven doet. Hij zal trachten goed werk te leveren, zijn merk waardig.
Wanneer hij dan, geïnspireerd en met hart en ziel een 'meesterproeve' maakt wordt de kwaliteit daarvan door zijn omgeving vaak niet herkend. Dit gegeven is in de graad van Merkmeester verbonden met de Psalmtekst: 'De steen die door de bouwers werd verworpen, maar die verdiensten bezat aan hen onbekend, werd uiteindelijk tot hoeksteen van de bouw'. Het is deze zinsnede die de Merkmeester troost en bemoediging biedt om ook bij tegenslag zijn levenspad met vertrouwen te vervolgen.





MERKTEKENS,_ONDERKANT_VAN_TRAPTREDE_BIJ_MARIAKAPEL_-_Haarlem.jpg

Uitsluitend in open loge

De Merkvrijmetselarij kent alleen bijeenkomsten in 'open loge', steevast gevolgd door een banket, een 'festive board'. Er zijn geen voorhofscomparities en er worden geen bouwstukken opgeleverd. De meeste loges van Merkmeesters komen 3 keer per jaar bijeen. De werkzaamheden volgen een vast patroon: opening, notulen, 'bevordering' van een kandidaat tot Merkmeester, eventueel een instructieve 'lecture', collecte, rondvraag en sluiting. Daarna is er de ontspanning tijdens het festive board, met 'winetakings' en 'toasts'. In ons land wordt gewerkt met een Nederlandse vertaling van het Engelse rituaal (met uitzondering van twee loges die in het Engels werken).

Een levendig en bezield ritueel

Het ritueel van 'bevordering' tot Merkmeester is beeldend en meeslepend. De kandidaat heeft een actieve rol. Hem 'overkomt' een gebeurtenis als 'uit het leven gegrepen'. De uitvoering van dit ritueel vraagt van de officieren der loge inlevingsvermogen en een bezielde, vloeiende uitvoering. Vaardigheden die men hier kan ontwikkelen werpen hun vruchten af bij het werken in de symbolieke graden.

Operatieve elementen

Het ritueel bevat kenmerkende elementen waarin het gedachtengoed van de operatieven en van de vroege speculatieve 'Masons' zichtbaar wordt. De strekking van het ritueel is helder en toepasbaar in ieders dagelijks leven.

Inspirerend, ernstig en speels tegelijk

De sfeer in loges van Merkmeesters wordt bepaald door de hele werkwijze, die aanspoort tot vriendschap, bescheidenheid en het leveren van de best mogelijke arbeid. Toch gaat de ernst in het ritueel samen met ontspanning en plezier.






Merktekens_op_het_gesmeed_ijzeren_toegangshek._-_Laren.jpg

De graad van Merkmeester

In de Nederlandse Vrijmetselarij noemt men de werkwijzen na de Meestergraad ook wel 'vervolgpaden'. Deze graden zijn voornamelijk in de 18e en 19e eeuw ontstaan. De graad van Merkmeester ('Mark Master Mason') is daarbij een van de vroegste ontwikkelingen, gebaseerd op thema's die al voor de 18e eeuw een rol speelden, toen de Vrijmetselarij nog slechts de graden van Entered Apprentice en Fellow Craft omvatte. De graad is mogelijk ontstaan in Schotland. Schriftelijke bronnen melden in ieder geval dat de graad medio 18e eeuw ook in Engeland werd beoefend.

Een aantrekkelijke werkwijze

De graad van Merkmeester wordt op veel plaatsen ter wereld beoefend. Qua vorm is hij anders dan we in de Nederlandse vrijmetselarij gewend zijn. Velen in ons land vinden het echter heel verfrissend om, naast de Nederlandse maçonnerie, een 'Engelse' werkwijze te beoefenen. Dit enthousiasme is mogelijk te verklaren uit een aantal aspecten.





Every_man_a_penny.png

Organisatie

Momenteel (in 2015) zijn er in Nederland 22 Merkmeester loges onder het gezag van de District Grootloge voor Nederland, die op haar beurt ressorteert onder de 'Grand Lodge of Mark Master Masons of England and Wales and its Districts and Lodges overseas' met ca. 45.000 leden.
Het District Nederland telt daarvan ongeveer 600 Merkmeesters. Loges van Merkmeesters zijn er in Alkmaar, Amsterdam, Amersfoort, Breda, Den Haag, Deventer, Dordrecht, Enschede, Eindhoven, Goes, Groningen, Haarlem, ’s-Hertogenbosch, Leeuwarden, Leiden, Roermond, Rotterdam, Terneuzen en Velp. Sommige plaatsen tellen meer dan één loge van Merkmeesters.

Aanmelding als kandidaat

U kunt zich eenvoudig aanmelden: via een Merkmeester in de eigen omgeving of via de District Grootsecretaris. Iedere loge hanteert een entreegeld (inclusief regalia) van circa € 140 en een jaarlijkse contributie van circa € 60.

meer informatie





Hamer_&_beitel.jpg



Wanneer U contact wenst met loge Schieland, op een meer persoonlijke manier wilt kennis maken, dan kan dat via telefoon of e-mail. U kunt ook gebruik maken van de tab 'Vraag om informatie'....

Lid    Plaats    Telefoon    E-mail adres   
A.H. Kruis    Barendrecht    06-5064 5995    a.kruis69@upcmail.nl   
H. van Tuil     Den Haag    070-3533 021    henkvantuil@planet.nl   


Zij gingen U voor en vonden merkmeesterloge Schieland om meer kracht te geven aan eigen denken en bestaan. Van hen kunt U vernemen hoe u zich kunt aanmelden voor het lidmaatschap van loge Schieland.


Wanneer u informatie wilt kunt u diverse mogelijkheden aanvinken, u kunt ook een bericht sturen.


NB: wij gebruiken uw email adres alleen om u antwoord te geven.




1454