Vrijmetselaarsloge Delta.  De verhalen van broeder Willem.

10 maart 2022

Stenen in een gemetselde muur worden gevlijd zodat ze op de juiste plek liggen en er genoeg specie aanwezig is om de locatie in de muur te behouden. Welk verband er ook wordt gemetseld: kruis, halfsteens, Noors, Vlaams of vrij verband, de stenen komen op hun plek terecht.

Dat geldt ook voor een bouwwerk van levende stenen, zoals bijvoorbeeld de maatschappij waarin we leven. Ieder mens heeft een plek in de maatschappij en is verbonden met de mensen om zich heen. De ene steen is niet beter dan de andere, en het geheel aan stenen vormt de gemetselde muur.

Daarom nog een keer het bekende adagium: “laten we niet kijken naar wat ons scheidt, maar onderzoeken wat ons verbindt.” Wellicht is dat een beschrijving zoektocht naar de specie, de liefde, die ons verbindt.

Broeder *(. Willem

3 maart 2022

In het bouwstuk van deze week dat over een echtscheiding ging, kwam een symbolisch verhaal over een orkest naar voren. De eerste violiste heeft een belangrijke rol in het orkest, dat wordt geaccentueerd door een positie op de voorste rij. Haar naam staat op het affiche van het concert en ze wordt geïntroduceerd aan het publiek.

De paukenist staat helemaal achteraan en hoeft op een avond slechts enkele keren op de pauk te slaan.

Zowel de eerste violist als de paukenist maken alle gebeurtenissen van het concert mee: de repetities, de concerten, de reizen, kortom in die ervaringen zit geen verschil.

De paukenist heeft echter een belangrijkere rol dan je zou vermoeden, hij is het enige orkestlid dat de gehele partituur tot zijn beschikking heeft, en is daarmee de rechterhand van de dirigent. Een paukenist op de achtergrond heeft een (ritme)bepalende invloed op het orkest. Waardeer de eerste violiste, en onderschat de paukenist niet.

Broeder *(. Willem


Op de foto:Frans van der Kraan https://nl.wikipedia.org/wiki/Frans_van_der_Kraan

24 februari 2022

Verhalen zijn een krachtig communicatiemiddel om kennis door te geven. Verhalen inspireren, emotioneren, zijn beklemmend of maken je vrolijk; welke emotie een verhaal ook teweegbrengt, de boodschap van het verhaal blijft daardoor beter onthouden.

Een intrigerend genre verhalen is die van personen die hun lotsbestemming proberen te ontlopen. Het verhaal van Oedipus is daar een klassiek voorbeeld van. Een blinde ziener, die in het Oedipus-verhaal voorkomt, is maar een klein voorbeeld van een onderdeel van het verhaal zo boeiend maakt.

Taal is ook een medium om dingen te verbloemen, dieren zijn veel rechtlijnig in hun communicatie, wat het begrip voor elkaar ten goede komt. Zoals bekend zegt de non-verbale communicatie veel meer dan de verbale communicatie. Je gedragingen cq. daden zijn in dat opzicht kenmerkend.

Broeder *(. Willem

17 februari 2022

Een Stoïcijn leeft in het “nu”, heeft controle over zijn emoties, en heeft zich voorbereid op zaken die op zijn pad kunnen komen. Alles in het leven is kortstondig en niets is zeker. Er bestaat geen goed of slecht voor een Stoïcijn: dingen gebeuren en de wijze hoe jij ermee omgaat geven het een betekenis. Een nederige en bewuste houding helpt daarbij, en richt je niet op externe zaken, daarop heb je toch geen invloed, het echte antwoord vind je in jezelf. Een Stoïcijn zou daarop aanvullen: “Je krijgt zoveel je aankunt.”

Deze week wil sluit af met de volgende spreuk: “Je ervaart geluk als je wil worden wie je bent”

Broeder *(. Willem

  lees de verhalen van broeder Willem op Facebook